NORYN + JASNI + ALIFF + IRFAN = MY FAMILY

NORYN + JASNI + ALIFF + IRFAN = MY FAMILY

Thursday, May 12, 2011

TRIP TO KELANTAN AND TERENGGANU


Citer ni sebenarnya dh lama. masa cuti sekolah hari tu tp aku baru je dpt aura nak mengupload gambar. aku satu family sebenarnya mmg dh lama plan nk gi holiday tp tak pernah nyer menjadi. Yang kami rancang sebenarnya nak ke Langkawi tp last minute tukar tmpat pulak ke Kelantan n Terengganu. Walaupun dh banyak kali pergi ke belah pantai timur ni tapi aku tak pernah jemu sbb kalau bab shoping kat sana mmg murah...


Dua minggu sebelum trip tu aku dh booked rumah transit kat Ibu Pejabat Bomba Kelantan yang kat jalan Long Yunus tu.. kat situ murah jer sbb satu malam baru RM 30. maklumlah kami ni ada 13 org. so aku amik 2 mlm baru RM60.00. Kira ok lah dalam rumah tu ada 3 bilik dan dapur kalau nak masak. Rumah ni pun kami guna setakat utk mandi ngan tidur jer. siang kami semua x duduk rumah sbb sibuk nak merayap@berjalan...


sepanjang tiga hari kat sana, sempat jugaklah kami pergi rumah Mak Busu Jah. Dia ni adik bongsu ayah aku. dah bertahun dia duduk sana tapi kami sekeluarga tak pernah sampai pun rumah dia. Aku ngan husband dh pernah sampai, tu pun sbb kami tumpang mandi masa ngantar pengantin belah husband aku.


Banyak jugak lah tempat yg kami pergi antaranya Wakaf Che Yeh, Rantau Panjang, Pengkalan Kubor, pasar Siti Khadijah, tmpat-tmpat makan. tp yg paling best shoping kat rantau panjang... semua ckp kita takyah lah shoping banyak2 sbb tujuan kita bukan nak shoping just nak jln2 jer..tapi dalam pada nk jalan2 jer tup...tup penuh satu van... selagi ada ruang selagi tu sumbat barang2.. bayangkan comforter jer 8 biji kami beli.. dengan makanan, baju2, beg, kasut ntah apa2 lagi... ntah...last2 penuh van.... nasib baik tak beli periuk belanga, kalau tak confirm kena ikat kat atas van. (Gambar barang-barang shopping x sempat nak snap sbb sibuk sgt2 masa tu)


Lepas ke kelantan on the way balik tu kami singgah kat Pasar Payang Terengganu sbb mak piah nak mencari kain batik... bila sampai jer ...perghhhhh... punya lah padat org kat dlm tu sampai nak jalan pun x boleh... last2 jadi tension pulak.. kami jugak sempat melantak kopok lekor kat satu kedai ni. Kedai dia mmg famous kalau tak silap no dia 008.. sedap.... makan punya makan tak sedar rupanya kami dh amik RM 20 utk kopok lekor sahaja... mak aaaiiiii macam melantak nasik lah pulak.. tp swear mmmmg sedap kopok dia.... sampai JB jer kami terus menuju rumah mak aku dulu... punggah punya punggah.... dekat separuh rumah barang2 macam tak percaya jer... tapi trip ke kelantan ni mmg best. Nak2 segala perbelanjaan minyak dan makan ditanggung penuh oleh adik aku Shela, hehehhe. TQ Mak Tam..next time belanja lah lagi...


Aku tengah plan nak gi bercuti lagi tapi kali ni maybe nak ke Gambang Pahang pulak tp tak taulah bila boleh pergi... masalah nyer jadual kerja kami adik beradik mmg tak sama... seorang kerja pagi, seorang kerja petang. Tapi aku percaya mesti boleh arrange nnt... hopefully lah yer...



Gambar best2 takdak yg ada gambar2 kat bawah ni jer.. LAYANNSSSS.... JOLAH....
















No comments: