NORYN + JASNI + ALIFF + IRFAN = MY FAMILY

NORYN + JASNI + ALIFF + IRFAN = MY FAMILY

Monday, December 14, 2009

CERITA HUJUNG MINGGU

Weekend minggu ni takde nak buat aper2. Hari Jumaat aku tidur kat rumah mak aku sbb husband aku kerja malam. so pagi hari sabtu, habis kerja terus husband aku amik aku n anak2 kat rumah mak. otw balik aku singgah kat pasar beli ayam, ikan dll untuk makan tengahari. Menu pada hari sabtu hari tu adalah Ikan Asam Pedas, ayam goreng rempah ( resepi dari cousin aku kat sabah), ulam2 bersama cencalok dan asam laksa( sorry lupa lak nak amik gambor) .bila dah makan, mata pun rasa berat jer, dan tetiba... anak beranak terlelap....Hari tu kira aku tak kemas rumah langsung sbb penyakit malas melanda. Bila dah petang tu boring sangat rasa. Then aku g tempat kerja adik aku. bawaklah sikit makanan utk dia..


Bila dah boring mcm2 jenis tindakbalas @ pergerakan boleh keluar kan.





HARI MINGGU

Pagi2 lagi aku dh bangun sbb husband aku kerja pagi so kenalah bangun buatkan air. Hari ni semangat rajin dtg tetiba.... habis aku kemas semua rumah aku, vacum, mop( bukan kat bawah jer tp tingkat atas skali yer) , masak, basuh baju,basuh pinggan, lipat baju, susun baju dll. Wah banyak nyer kerja aku buat!!! poyos betul.....bila dah siap kerja, mak aku pun call ajak balik kampung. (Mcm tau2 jer aku dah siap kemas rumah) Dia ckp, kat rumah nenek aku banyak buah ciku yg dah tua dah boleh amik untuk diperam. Aku pun ok jer lah. Nak duduk rumah jer pun boring gak. Husband aku balik malam. Lg pun aku dah lama tak jengok nenek aku kt kampung. Kat bawah ni pic kami masa petik buah ciku..

Ini rupa buah ciku yg dah cukup tua dan dah boleh petik. Tapi tak leh terus makan kena peram dulu.

Aliff tukang petik buah yg kat atas



Ini mak aku..MAK PIAH... nak gak posing


Wooi Ayin buah tu belum masak lah....

Akhirnya inilah hasil yg kami dapat... satu mangkuk.. kat pokok tu masih ada banyak lagi tp belum cukup tua.. takpe nanti kami mai repeat lagi....



4 comments:

mama insyirah + harraz said...

mak piah masih lagi vogue.. kim salam kat mak ko ye norin..

Emy said...

mmg mak piah vogue!! wei sapa tlg buatkan comment nie? sorry la tak sempat nk tlg ko, aritu mmg bz skit..

yatispeed said...

mak ko ngan ko cam kakak adik ajer. adakah ko akan selawa mak piah bila ko di usia dia nanti? tettt...!!!

noryn said...

InsyaAllah akan kusampaikan Nasha.

tak mengapa emy.. aku tau kau bz.

lawa ker mak aku.. aku tengok cam tak jer...